فرایند پیگیری پرونده در دیوان عدالت اداری + [گام به گام]

فرایند پیگیری پرونده در دیوان عدالت اداری

تماس با صلح طلب

گروه فوق تخصصی وکلای صلح طلب با سالها تجربه و همکاری با قضات بازنشسته آماده ارائه خدمات کاملا تخصصی، صرفا در زمینه پرونده‌های دیوان عدالت اداری و دیوان عالی کشور می‌باشد

شماره تماس : 09129353470

دیوان عدالت اداری مرجع تخصصی اداری جهت طرح شکایات مردم اعم از اشخاص حقیقی و حقوقی خصوصی علیه دولت و دستگاه های دولتی و عمومی می باشد‌‌.

ایجاد این سازمان عالی اداری ریشه در اصل ۱۷۳ قانون اساسی دارد. در موارد بسیاری ممکن است اشخاص نسبت به تصمیمات و اقدامات دستگاه های عمومی اعتراض و شکایاتی داشته باشند. در این موارد شعب دیوان عدالت اداری و در مواردی هیات عمومی دیوان عدالت اداری، اقدام به رسیدگی به پرونده و صدور رای می‌نمایند.

دیوان عدالت اداری اگرچه در تهران مستقر است اما دارای دفاتر استانی مربوطه جهت ثبت شکایات و تسهیل طرح اعتراضات و تظلمات مردم علیه دستگاه های دولتی می باشد.

مطابق با قانون سازوکار طرح شکایت در دیوان عدالت اداری مانند محاکم عمومی نیازمند طرح دادخواست است اما نحوه تنظیم دادخواست دیوان عدالت اداری و فرآیند پیگیری پرونده در دیوان عدالت اداری تابع قواعد خاص و ویژه خود است.

همچنین ایجاد سامانه‌های الکترونیکی مانند سامانه ثنا و سامانه ساجد دیوان عدالت اداری در جهت پیگیری پرونده‌های دیوان اخیرا بسیار مورد توجه است و نقش مهمی در تسهیل طرح شکایات مردم علیه دستگاه‌های دولتی و واحد‌های عمومی غیر دولتی در دیوان عدالت اداری داشته است.

به دلیل عدم آگاهی و اشراف اشخاص نسبت به قواعد حاکم بر رسیدگی به اختلافات در دیوان عدالت اداری، ممکن است این سؤال مطرح شود که سازوکار و نحوه فرآیند پیگیری پرونده در دیوان عدالت اداری چگونه است؟ به این منظور و جهت پاسخ به این سؤال قصد داریم تا در مقاله پیش رو در خصوص نحوه پیگیری دادخواست بدوی در دیوان عدالت اداری و نقش وکیل متخصص دیوان عدالت اداری شما را بیشتر آشنا کنیم.

 

صلاحیت دیوان عدالت اداری

پیگیری شکایت در دیوان عدالت اداری

برای آشنایی با فرآیند پیگیری پرونده در دیوان عدالت اداری، در قدم اول لازم است تا با صلاحیت این مرجع عالی اداری آشنا شویم. به موجب قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری این مرجع صلاحیت رسیدگی به شکایت از اقدامات و تصمیمات واحد‌های دولتی و دستگاه‌های عمومی غیر دولتی مانند شهرداری و سازمان تامین اجتماعی را برخوردار است.

همچنین هنگامی که نسب به تصمیمات و اقدامات ماموران واحدهای دولتی در امور راجع به وظایف آنان اعتراضی داشته باشید می توانید شکایت خود را نزد دیوان عدالت اداری مطرح کنید.

دیوان عدالت اداری مطابق با قانون در خصوص شکایت از آرای قطعی مراجع اداری و مراجع قضایی دادگستری مانند آرای قطعی کمیسیون های شهرداری از صلاحیت رسیدگی برخوردار است.

جهت آشنایی با فرآیند پیگیری پرونده در دیوان عدالت اداری باید دانست که به موجب قانون رسیدگی در شعب مختلف دیوان عدالت اداری اعم از شعب بدوی و تجدید نظر مستلزم تقدیم دادخواست است‌.

دادخواست دیوان عدالت اداری به موجب قانون روی برگ های چاپی مخصوص و به زبان فارسی تنظیم می شود. به دادخواست دیوان عدالت اداری لازم است تا رونوشت گواهی شده مدارک پیوست شده باشد.

دادخواست دیوان عدالت اداری به تعداد طرف شکایت به علاوه یک نسخه لازم است تا تنظیم گردد. پس از ثبت دادخواست دیوان عدالت اداری،دادخواست به شعب رسیدگی کننده ارجاع خواهد شد.

در خصوص تنظیم دادخواست دیوان عدالت اداری و نحوه پیگیری دادخواست بدوی دیوان عدالت اداری باید توجه داشت که رعایت تشریفات قانونی تنظیم دادخواست امری بسیار مهم است که عدم رعایت آن ممکن است تا شاکی را با قرارهای رد دادخواست و ابطال دادخواست مواجه سازد و چنین امری به معنای صرف هزینه و زمان مجدد جهت طرح دعوا در دیوان عدالت اداری می باشد. لذا توصیه ما این است که جهت آگاهی از فرآیند پیگیری پرونده در دیوان عدالت اداری با وکیل متخصص و مجرب مشورت کنید.

 

فرآیند پیگیری پرونده در دیوان عدالت اداری

در خصوص فرآیند پیگیری پرونده در دیوان عدالت اداری باید توجه داشت که اگر چه سابقا اشخاص جهت طرح شکایت نزد دیوان عدالت اداری بایستی به صورت حضوری مراجعه و اقدام به طرح شکایت می کردند اما امروزه با گسترش بسترهای خدمات الکترونیک و تسهیل طرح شکایات مردم این امکان فراهم شده است تا اشخاص به صورت غیر حضوری و الکترونیک به ثبت شکایات خود در دیوان عدالت اداری نمایند و پس از آن پیگیری دادخواست بدوی دیوان عدالت اداری را به این طریق دنبال کنند.

سامانه ثنا اگرچه به عنوان سامانه ای شناخته می شود که تمامی پرونده‌های قضایی در آن ثبت و پیگیری می شوند و در خصوص دادخواست و پرونده‌های دیوان عدالت اداری نیز قابل پیگیری است اما سامانه ساجد دیوان عدالت اداری به صورت انحصاری و خاص در خصوص ارائه دادخواست به دیوان عدالت اداری و آگاهی از فرآیند پیگیری پرونده در دیوان عدالت اداری جهت تسهیل طرح شکایات مردم ایجاد شده است‌.

در خصوص فرآیند پیگیری پرونده در دیوان عدالت اداری و از طریق سامانه ساجد باید توجه داشت که این سامانه امکان ثبت دادخواست بدوی و تجدید نظر دیوان عدالت اداری را بدون نیاز به مراجعه حضوری اشخاص به تشکیلات دیوان عدالت اداری را فراهم آورده است.

فرآیند پیگیری پرونده در دیوان عدالت اداری در مواردی از طریق سامانه ثنا و در مواردی از طریق سامانه ساجد انجام می شود. پیگیری دادخواست های قضایی دیوان عدالت اداری اصولا از طریق سامانه ثنا پیگیری می شود این در حالی است که در سامانه ساجد امکان طرح تقاضای شکایت جهت ابطال مصوبات در هیات عمومی دیوان عدالت اداری وجود دارد.

فرآیند پیگیری پرونده در دیوان عدالت اداری با توجه به تخصصی بودن این مرجع و این نکته که تنها دیوان عدالت اداری یک شعبه اصلی در تهران دارد و با توجه به حجم پرونده های مطرح در این مرجع عالی ممکن است طولانی باشد در مواردی نیز اقدام اشخاص جهت طرح شکایت و پیگیری دادخواست بدوی دیوان عدالت اداری از این جهت که اشخاص با تشریفات و ظرافت های پیگیری پرونده در دیوان عدالت اداری آشنایی ندارند ممکن است طولانی تر شود.

لذا بهره‌گیری از مشورت با وکیل متخصص دیوان عدالت اداری این مزیت را دارد که در کوتاه ترین زمان ممکن و به صورت کاملا تخصصی پرونده‌های دیوان را به سرانجام مطلوب می رساند.

 

پیگیری دادخواست بدوی دیوان عدالت اداری

پیگیری دادخواست بدوی دیوان عدالت اداری

مطابق با قانون دیوان عدالت اداری متشکل از شعب مختلف بدوی، تجدید نظر و هیات عمومی دیوان عدالت اداری می‌باشد. در این میان جهت آشنایی با نحوه پیگیری دادخواست بدوی در دیوان عدالت اداری لازم است تا با صلاحیت شعب بدوی دیوان آشنا شویم.

شناخت صلاحیت شعب بدوی دیوان از این جهت اهمیت دارد که گاهی بسیاری از دعاوی از صلاحیت شعبه بدوی دیوان عدالت خارج است و در صلاحیت هیات عمومی دیوان قرار می گیرد.

همچنین دعاوی بسیاری به طور کلی از صلاحیت دیوان عدالت اداری خارج است و در صلاحیت محاکم و دادگاه های عمومی حقوقی قرار می گیرد. برای مثال تصمیمات و اقدامات واحدهای دولتی که در مقام تصدی گری دولت است در صلاحیت دادگاه عمومی حقوقی قرار دارد و از صلاحیت دیوان عدالت اداری خارج است.

همچنین برای بررسی فرآیند پیگیری پرونده در دیوان عدالت اداری باید توجه داشت که مطابق با قانون هرگاه از اقدامات و تصمیمات مامورین واحدهای دولتی به مناسبت انجام وظیفه نباشد و دعاوی شخصی آن ها شمرده شود در صلاحیت دادگاه‌های عمومی حقوقی قرار می‌گیرد‌‌.

در خصوص نحوه پیگیری دادخواست بدوی در دیوان عدالت اداری و صلاحیت شعب بدوی دیوان نیز باید توجه داشت که زمانی که یک نهاد یا دستگاه دولتی از نهاد دولتی دیگری در خصوص اقدامات و تصمیمات آن نهاد شکایتی داشته باشد طرح شکایت و اعتراض در صلاحیت دادگاه های عمومی حقوقی قرار می گیرد.

همچنین آرا صادره از مراجع اداری و مراجع قضایی غیر دادگستری مانند هیات های مالیاتی و کمیسیون های شهرداری تا زمانی که قطعی نشده اند قابل طرح در دیوان عدالت اداری نیستند. تصمیماتی مانند صدور دستور موقت، تامین خواسته، تصمیمات امور حسبی و آرای دادگاه ها اعم از حکم یا قرار در دیوان عدالت اداری قابل طرح نیستند.

 

مشاوره حقوقی پیگیری پرونده در دیوان

فرآیند پیگیری پرونده در دیوان عدالت اداری تابع تشریفات و ظرافت های خاص قانونی خود است که شاکی و طرف شکایت هر دو ملزم هستند تا این تشریفات را رعایت کنند.

یک اقدام سهل انگارانه و به ظاهر کوچک در فرآیند پیگیری دادخواست بدوی در دیوان عدالت اداری کافی است تا دعوای شما را با قرارهای رد و ابطال دادخواست مواجه سازد.

در حالی که توجه به ظرافت‌های خاص قانونی توسط وکیل متخصص دیوان می‌تواند سیر پرونده مطرح در دیوان عدالت اداری را به کلی تغییر دهد و موکل را به پیروزی در دعوی نزدیک‌ تر سازد.

بهره‌گیری از سازوکارها و امتیازات خاص قانونی در هدایت پرونده دیوان می‌تواند نقش پررنگی در پیروزی موکل داشته باشد. برای مثال بهره‌گیری از دستور موقت در دیوان عدالت اداری در برخی از پرونده‌های مطروحه می تواند آثار حقوقی خاصی در جهت تضمین حقوق موکل داشته باشد.

در فرآیند پیگیری پرونده در دیوان عدالت اداری و در خصوص دستور موقت باید توجه داشت که مطابق با قانون، مرجع صدور دستور موقت در مواردی شعب بدوی و هیات عمومی و شعبه تجدید نظر دیوان می تواند باشد.

بر خلاف دادرسی مدنی در سایر محاکم عمومی و دادگاه‌های حقوقی، دستور موقت موضوع دیوان عدالت اداری مستلزم پرداخت خسارت احتمالی نیست. دستور موقت موضوع دیوان عدالت اداری بر خلاف دادرسی مدنی قبل از طرح شکایت امکان‌پذیر نمی باشد.

در صورتی که دستور موقت صادر شود، رسیدگی به اصل پرونده به خارج از نوبت تبدیل می شود و این امر مزیت خاصی در اخذ نتیجه در کوتاه ترین زمان ممکن خواهد داشت.

اعتراض به رای صادره از شعبه بدوی دیوان عدالت اداری نیز تابع سازوکار ویژه و خاص خود است. مطابق با قانون تمامی آرای صادره از شعب بدوی دیوان عدالت اداری از قابلیت تجدید نظر خواهی در شعبه تجدید نظر دیوان عدالت اداری برخوردار است.

از آن جا که پرونده های دیوان عدالت اداری در مرحله تجدیدنظرخواهی وارد پروسه و فرآیند پیچیده ای خواهند شد لذا بهره‌گیری از مشاوره حقوقی فرآیند پیگیری پرونده در دیوان عدالت اداری می تواند مفید فایده باشد.

 

وظیفه وکیل دیوان عدالت اداری

تخصص گرایی در حیطه وکالت سبب شده است تا هر یک از وکلا و کارشناسان حقوقی در یک حیطه تخصصی به فعالیت بپردازند. در این میان پرونده‌های مطرح در دیوان عدالت اداری از جمله پرونده‌های تخصصی محسوب می شود که حضور یک وکیل متخصص را می طلبد.

در این میان وکیل دیوان عدالت اداری یک وکیل متخصص و حرفه ای است که با تجربه طولانی و چندین ساله به خوبی با روند و فرآیند پیگیری پرونده در دیوان عدالت اداری آشنایی دارد و می تواند بهترین تصمیم را پیش روی موکل خویش قرار دهد.

اصولا وکلای کمتری به قبول پرونده‌های دیوان عدالت اداری به جهت تخصصی بودن موضوع آن و از این جهت که طرف شکایت لزوما یک دستگاه و نهاد دولتی و عمومی غیر دولتی است می پردازند.

به همین سبب ایجاد موسسات حقوقی با حضور وکلای متخصص و مجرب دیوان عدالت اداری جهت ارائه خدمات مشاوره حقوقی و خارج کردن اشخاص از چالش های دادرسی دیوان عدالت اداری اهمیت خاص و ویژه می یابد.

اخیرا ارائه مشاوره حقوقی دیوان عدالت اداری به شیوه‌های مختلف تلفنی، آنلاین و حضوری دنبال می شود. بهره‌گیری از هر یک از روش‌های گفته شده مزیت خاص خود را دارد.

در این راستا؛ آژانس حقوقی صلح طلب مفتخر است تا با ایجاد دپارتمان تخصصی دیوان عدالت اداری و با حضور وکلای مجرب به ارائه خدمات مشاوره حقوقی تخصصی در زمینه فرآیند پیگیری پرونده در دیوان عدالت اداری و پیگیری دادخواست بدوی دیوان عدالت اداری و… به موکلین محترم می پردازد.

 

جمع‌بندی

فرآیند رسیدگی به پرونده در دیوان عدالت اداری و پیگیری دادخواست بدوی دیوان عدالت اداری تابع سازوکار و تشریفات مخصوص به خود است. علی رغم آن که در گذشته طرح شکایت در دیوان عدالت اداری فقط به صورت حضوری امکان‌پذیر بود و این امر اشخاص را با اطاله دادرسی و صرف هزینه و زمان مواجه می کرد، امروزه امکان طرح شکایات و اعتراضات در دیوان عدالت اداری با بهره‌گیری از سامانه های الکترونیکی ساجد و ثنا وجود دارد.

از آن جا که پیگیری پرونده در دیوان عدالت اداری از پیچیدگی های خاص خود برخوردار است مشورت با وکیل متخصص و مجرب دیوان عدالت اداری می تواند نقش موثری در هدایت تخصصی پرونده داشته باشد.

به این منظور آژانس حقوقی صلح طلب با حضور کادر مجرب وکلای دیوان عدالت اداری راهنمای شما در چگونگی پیگیری پرونده در دیوان عدالت اداری و اتخاذ بهترین تصمیم ممکن خواهد بود.

: امتیاز دهید

این یک عنوان است

Facebook
Twitter
LinkedIn
آخرین مقالات

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

دکمه بازگشت به بالا