شکایت از شهرداری در دیوان عدالت اداری + [بهترین وکیل]

Complaint against the municipality

تماس با صلح طلب

گروه فوق تخصصی وکلای صلح طلب با سالها تجربه و همکاری با قضات بازنشسته آماده ارائه خدمات کاملا تخصصی، صرفا در زمینه پرونده‌های دیوان عدالت اداری و دیوان عالی کشور می‌باشد

شماره تماس : 09129353470

امروزه با گسترش جامعه مدرن شهری ارتباط مردم با شهرداری نیز بسیار گسترده شده است و روابط شهروندان و شهرداری ابعاد مختلف زندگی مردم را در برگرفته است. پرداخت عوارض، اخذ مجوزهای شهری و ساخت و ساز، حمل و نقل، ساماندهی معابر و آسفالت شهری همگی از جمله وظایف مهم شهرداری محسوب می شود که در ارتباط مستقیم با زندگی روزمره مردم قرار دارد. در مواردی ممکن است مردم شامل اشخاص حقیقی یا حقوقی خصوصی نسبت به اقدامات و تصمیمات شهرداری اعتراضات و شکایاتی داشته باشند به همین خاطر تشکیل کمیسیون‌های مختلف شهرداری مانند کمیسیون ماده ۱۰۰ شهرداری، کمیسیون ماده ۷۷، کمیسیون ماده ۹۹ و… در حل و فصل این اختلافات بسیار مورد توجه است.

مطابق با قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری این امکان نیز وجود دارد تا مردم علیه شهرداری و آرای قطعی صادره از کمیسیون‌های شهرداری نزد دیوان عدالت اداری طرح دعوا کنند. با توجه به اهمیت چگونگی طرح دعوا و شکایت از شهرداری در دیوان عدالت اداری، در این نوشتار قصد داریم تا شما را با این مسئله و نقش وکیل دیوان عدالت اداری در شکایت از شهرداری بیشتر آشنا کنیم.

صلاحیت دیوان عدالت اداری

دیوان عدالت اداری یک مرجع عالی اداری در حل و فصل اختلافات و شکایات مردم علیه نهاد‌ها و واحد‌های دولتی و عمومی می باشد. سازوکار ناظر بر تشریفات رسیدگی در دیوان عدالت اداری با محاکم عمومی تفاوت عمده ای دارد. لذا حضور وکیل دیوان عدالت اداری در اتخاذ تصمیم سریع و درست در هدایت پرونده شاکیان و احقاق حقوق آنان اهمیت بسیاری دارد. در خصوص شکایت از شهرداری در دیوان عدالت اداری باید در درجه نخست بدانیم که سازوکار تقدیم شکایت نزد دیوان عدالت اداری چگونه است؟ در حقیقت از آن جا که طرف شکایت در دیوان عدالت اداری یک نهاد دولتی و عمومی است ارائه ادله و مستندات قوی جهت پیروزی شاکی در دعوا بسیار حائز اهمیت است.

دیوان عدالت اداری مطابق با قانون از تشکیلات مخصوص به خود برخوردار است. این تشکیلات عبارت اند از شعب بدوی، شعب تجدید نظر، هیات عمومی دیوان عدالت اداری، واحد اجرای احکام دیوان عدالت اداری و…هدایت هر یک از پرونده‌ها در صلاحیت خاص یکی از این ارکان قرار دارد در غالب موارد به خصوص در مواردی که مردم قصد طرح شکایت از شهرداری در دیوان عدالت اداری را دارند، شعب بدوی دیوان عدالت صالح به رسیدگی هستند اما در مواردی ممکن است به موجب قانون هیات عمومی دیوان عدالت اداری صالح به رسیدگی باشد.

شکایت از شهرداری در دیوان عدالت اداری

برای آشنایی با چگونگی طرح شکایت از شهرداری در دیوان عدالت اداری باید توجه داشت که طرح شکایت از شهرداری در صورتی در صلاحیت شعب دیوان عدالت اداری قرار می گیرد که در مقام رسیدگی به شکایات شخص معین در خصوص یک موضوع معین باشد. نمونه بارز این مسئله هنگامی است که دعوایی را در کمیسیون های مختلف شهرداری مطرح می‌کنید و پس از صدور رای قطعی کمیسیون، قصد طرح شکایت نزد دیوان عدالت اداری را دارید. در این مورد لازم است تا با تنظیم دادخواست دیوان عدالت اداری رسیدگی به پرونده در شعبه بدوی دیوان دنبال شود. مطابق با قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری جهت طرح شکایت از شهرداری در دیوان عدالت اداری برای اشخاص مقیم کشور سه ماه مهلت در نظر گرفته شده است و برای اشخاص مقیم خارج از کشور شش ماه از تاریخ صدور رای قطعی کمیسیون مهلت طرح شکایت در دیوان عدالت اداری وجود دارد.

در مواردی ممکن است مصوبه شهرداری فراگیر و عمومی باشد در این حالت ما با یک دعوای شخصی مواجه نیستیم بلکه یک دعوای عمومی است که طرح آن در هیات عمومی دیوان عدالت اداری صورت می گیرد. باید توجه داشت که طرح این دسته از دعاوی در هیات عمومی دیوان عدالت اداری منوط به متضرر شدن نیست و لازم نیست که شاکی ذینفع باشد.

وکیل شکایت از شهرداری در دیوان

در موارد بسیاری اشخاصی که قصد طرح شکایت از شهرداری در دیوان عدالت اداری را دارند با وجود تشریفات پیچیده دادرسی با اطاله دادرسی و صرف هزینه بسیار مواجه می‌شوند. طبیعتا شاکی متضرر از اقدام شهرداری به دنبال آن است که در کوتاه ترین زمان ممکن به نتیجه مطلوب دست یابد. به همین سبب نقش وکیل متخصص دیوان عدالت اداری در شکایت از شهرداری می تواند بسیار پررنگ و مورد توجه باشد. وکیل دیوان عدالت اداری در شکایت از شهرداری به خوبی می‌داند که از چه راه و روشی جهت کوتاه‌تر شدن مقصد پیروزی دعوا بهره گیرد و طبیعتا این امر حاصل تجربه تخصصی او در هدایت پرونده‌های دیوان عدالت اداری است.‌

صدور گواهی عدم خلافی ساختمان

گواهی عدم خلافی ساختمان به گواهی یا مجوزی گفته می شود که تحت شرایط قانونی خاص توسط شهرداری صادر می گردد. گواهی عدم خلافی ساختمان زمانی قابلیت درخواست دارد که عملیات ساخت و ساز ساختمان هنوز به مراحل پایانی خود نرسیده باشد و تا آن زمان هیچ گونه تخلف قانونی در مراحل اجرایی کردن آن رخ نداده و یا اگر رخ داده باشد جریمه آن به طور کامل توسط مالک پرداخت شده باشد.

یکی از مهم ترین دلایلی که این تقاضا توسط مالکین به شهرداری اعلام می گردد آن است که بانک ها برای ارائه تسهیلات و وام های ساخت و ساز به ارائه این گواهی استناد می نمایند. البته لازم به ذکر است که صدور گواهی عدم خلافی ساختمان در موارد دیگری همانند ساختمان های پیش فروش و جهت جلب نظر مشتریان نیز ارائه می شود. این گواهی می تواند قانونی بودن مجوزهای ساخت و ساز زیر نظر شهرداری را به اثبات برساند. گاها مشاهده شده است که گواهی عدم خلافی ساختمان با گواهی پایان کار اشتباه گرفته شده است. گواهی عدم خلافی ساختمان تنها در مواردی صادر می گردد که ساخت و ساز در مراحل میانی خود قرار داشته و گواهی پایان کار پس از پایان یافتن عملیات اجرایی ساختمان صادر می گردد.

برای آن که گواهی عدم خلافی ساختمان توسط شهرداری صادر شود لازم است که شخص مالک مدارک خاصی را به این ارگان ارائه نماید. از جمله مدارک لازم برای صدور گواهی پایان کار می توان به ارائه گزارش مرحله ای مهندس ناظر، مدارک احراز هویت، سند رسمی ملک، پروانه ساخت، پرداخت عوارض نوسازی و.. اشاره کرد.

الزام شهرداری به صدور گواهی عدم خلاف ساختمان

با افزایش جمعیت و گسترش شهرسازی، شاهد ساخت و ساز بسیاری در شهر بوده و مشکلات و مسائل اقتصادی و هزینه های بسیار ساخت و ساز مشاهده می شود. یکی از مهم ترین درخواست های مالکین درخواست صدور گواهی عدم خلافی ساختمان است که برای بهره گیری از تسهیلات و انواع وام های بانکی که برای پیشبرد و تکمیل ساخت و ساز ساختمان مورد نیاز است، می باشد. البته لازم به ذکر است که درخواست گواهی عدم خلاف ساختمان تنها محدود به دریافت تسهیلات مالی نبوده و این گواهی کاربردهای بسیاری دارد. به طور کلی صدور گواهی عدم خلافی ساختمان در صورتی صادر می شود که عملیات اجرایی ساختمان پایان نیافته و این گواهی توسط شهرداری صادر می گردد. درخواست صدور گواهی عدم خلاف ساختمان توسط مالک به شهرداری تقدیم شده و طی تشریفات خاص قانونی و ارائه تمامی مدارک و مستندات قابل اجرا می باشد. بدیهی است که در غیر این صورت شهرداری موظف به صدور این گواهی نبوده و تنها در صورتی که تشریفات قانونی توسط مالک انجام شده باشد این گواهی صادر می گردد.

گاهی ممکن است که شخص مالک و یا سازنده ساختمان اداری، تجاری و مسکونی اقدام به تشریفات قانونی در خصوص صدور گواهی عدم خلافی ساختمان را به انجام رسانده اما با این حال شهرداری از صدور گواهی عدم خلافی ساختمان سر باز زند. بدیهی است که شهرداری در این مورد دچار تخلف اداری شده است و برای پیگیری این امر می توان به مراجع عالی اداری که دیوان عدالت اداری کشور بوده و با صلاحیت های خاص خود می تواند تظلمات مردم علیه دستگاه های دولتی و نهادهای عمومی را پیگیری نمایند اعتراض نمود. در این مورد اگر تشخیص داده شود که شهرداری از انجام تکلیف قانونی خود یعنی صدور گواهی عدم خلافی ساختمان سر باز زده و به صورت غیر قانونی اقدام به صدور گواهی عدم خلافی ساختمان نموده باشد سازمان دیوان عدالت اداری می تواند پرونده مورد نظر را بررسی کرده و به شخص متضرر کمک کند که حقوق خود را بازیابد.

جمع بندی

شکایت از شهرداری در دیوان عدالت اداری یکی از دعاوی رایج مطرح در دیوان است که تابع سازوکار خاص و ویژه خود است.طرح و پیگیری شکایت از آرای قطعی کمیسیون های شهرداری نزد دیوان و شکایت از اقدامات و تصمیمات شهرداری جهت ابطال آن در هیات عمومی دیوان، از جمله صلاحیت های دیوان عدالت اداری می‌باشد. در این راستا؛ آژانس حقوقی صلح طلب با برخورداری از کادر مجرب وکلای دیوان عدالت اداری با سالها تجربه در هدایت این دسته از پرونده‌ها و دعاوی آماده خدمت رسانی به شما می باشد.

: امتیاز دهید

این یک عنوان است

Facebook
Twitter
LinkedIn
آخرین مقالات

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

دکمه بازگشت به بالا